מתנה במעטפה
"מתנה במעטפה" הינו הרעיון המהפכני שלי לקידום שפיות בנושא ימי הולדת לילדים ומתנות בפרט. הסרטונים מסביר את היתרונות לכל המעורבים, מה הגילאים המתאימים וכו. בהמשך הסבר מפורט יותר בכתב.
ראיון ברדיו סול
עם יעל עיני, 29.11.15
זכרו שלוקח זמן עד שמהפכות תופסות - וגם אז תמיד יהיה בודדים שמתנגדים....
הצגתי את הרעיון לפני מספר שנים באסיפת ההורים בתחילת שנת הלימודים כשבני הבכור נכנס לכיתה ב' ושמחתי מאד כשההורים הגיבו בהתלהבות רבה לרעיון, החלו ליישם, ומאז לא מפיסיקים להודות לי.....
הילדים, מיותר לציין, מבסוטים מאד עם סכומי הכסף הנאים שהם מקבלים ומצליחים בזכות זאת לקנות דברים ממש "שווים".
ואל תשכחו את הברכות!! גם על זה חשבתי.... פרטים נוספים כאן.
אשמח לשמוע רשמים שלכם.
הרעיון:
לא רק התנהלות כלכלית נבונה אלא גם יצירתיות, חינוך, מעורבות הורית ואפילו נתינה לזולת
מכירים את מסיבות ימי ההולדת הכיתתיות אשר ילדינו מוזמנים אליהן כמעט מדי שבוע? ההתעסקות עם קניית מתנות עבור אירועים אלו כמו גם ההתלבטויות לגבי אופן חגיגת ימי ההולדת של ילדי הפרטיים, ותדהמתי מהשגעת שהנושא גורם להורים רבים (הפקות בתמצווש גם בגיל 6-7) הובילו אותי לחיפוש אחר פתרונות יעילים ושפויים יותר לכל סוגיית ימי ההולדת לילדים קטנים. להלן רעיון שהגיתי למתנות יומולדת, כמו גם רעיון למסיבה עצמה, המשלבים לא רק התנהלות כלכלית נבונה אלא גם יצירתיות, חינוך, מעורבות הורית ואפילו נתינה לזולת.
מתנות לימי הולדת
ניסיתם לחשב פעם כמה אתם מוציאים בשנה אחת רק על מתנות יום הולדת לחברים מהכיתה/גן של ילדיכם? בהנחה שאתם משלמים כ- 40 ₪ למתנה ושהילד הולך לכ- 20 ימי הולדת בשנה (בכיתה ממוצעת יש כ- 35 ילדים אך לא כולם עורכים חגיגות) מדובר על 800 ₪. תכפילו סכום זה במספר הילדים שלכם בגילאים 5-11 ותגיעו לסכום נכבד ביותר. נכון, אפשר למצוא מתנות בפחות מ- 40 ₪ אך צריך לכתת רגליים ולהיות סופר-יצירתיים כדי למצוא כאלו, ותמיד מלווה לכך תחושה של התפשרות.
תמיר - יום הולדת 6, כיתה א
תמיר מכיר את "מתנה במעטפה" כבר כמה שנים, מאחיו הגדול עידן.
כשהוריו הכינו את ההזמנות למסיבת יום ההולדת שלו, הם החליטו לשאול אותו מה הוא מעדיף שחבריו יביאו לו - מתנה "רגילה" או "במעטפה".
ללא היסוס, תמיר אמר "מתנה במעטפה", ובכך קצת הפתיע את הוריו, שחשבו שמפאת גילו הצעיר יעדיף אולי מתנות רגילות.
הוא הסביר את בחירתו בכך שהוא רוצה לבחור לעצמו סט פליימוביל גדול ויקר, ורוצה גם לחסוך כסף, אז חבל שיביאו מתנות מחנויות שונות ואז יקבל זיכויים קטנים בהרבה חנויות ולא יהיה לו מספיק בחנות אחת כדי לקנות את הסט הגדול.
הוריו רשמו את בקשתו על ההזמנה (ובמקביל שלחו הסבר במייל לכל ההורים בכיתה, אשר חלקם לא הכירו את הרעיון).
הורי הילדים האורחים התלהבו מהרעיון וכמעט כולם שיתפו פעולה, ורובם אימצו אותו גם במסיבות של ילדיהם.
תמיר רכש לעצמו את הסט בו חשק, אחרי שהוא והוריו בדקו מחירים ב-2-3 חנויות.
ומכרטיסי הברכה שקיבל הכינו תמיר ואימו אלבום זכרונות יפה ומשעשע.
המתנה המושלמת
הרעיון הבסיסי שאני מציעה כאן כאלטרנטיבה לכל זה מוכר היטב בארץ מתחום החתונות, מסיבות המצווה והבריתות, אבל עם טוויסט: במקום לתת משחק/בגד/ספר, בואו נעניק כסף מזומן גם במסיבות של ילדים. הטוויסט הוא שהסכום הזה חייב להיות סכום צנוע - בין 20 ל- 30 ש"ח. אני קוראת לזה "מתנה במעטפה".
תחשבו על זה רגע: כל ילד מביא מעטפה ובתוכה סכום הכסף המוסכם וברכה שהכין (לרכישת כרטיסי ברכה מיוחדים ומדליקים של "מתנה במעטפה" ב- 24 ש"ח בלבד ל- 8 כרטיסים, לשימוש חוזר, הקליקו כאן!).
הילד החוגג מקבל הזדמנות לבחור בעצמו , כמעט, מתנה גדולה או יקרה (או אפילו 2-3 פריטים יקרים יחסית), ואולי אפילו להפריש חלק מהכסף לחסכון.
להורי הילד החוגג נחסך המון זמן יקר אשר בעבר התבזבז ב"מסע החזרת המתנות" המסורתי, ללפחות 4-5 חנויות שונות, וזאת בהנחה שבכלל יש פתק החלפה. הרי רבות מן המתנות המתקבלות הינן כאלו שכבר יש בבית, או שהן באיכות נמוכה או שהילד פשוט לא אוהב אותן (ראיתם פעם את הבעת הפנים של ילד בן 6 הפותח חבילה המכילה עוד טי-שירט??). ולפעמים סתם אין כבר מקום בבית לעוד משחקי קופסא.
אלטרנטיבה חדשנית!
במקום זאת, הולכים בנחת יחד עם הילד לקניית המתנה הנבחרת, בחנות אחת או שתיים. ההורים של הילדים המוזמנים חוסכים בצורה זו זמן בחיפוש מתנה מתאימה, וכמובן שגם כסף ואת תחושת ההתפשרות.
פורמט מתנות זה מתאים מכיתה ב' או אפילו א' (תלוי בילד הפרטי שלכם) כי בגיל זה הילדים כבר מבינים קצת יותר טוב את ערך הכסף וכבר נהנו מספר שנים מהתענוג שבקריעת אריזות הנייר העוטפות את המתנות. דברו אתם על כך, הסבירו את הרעיון, ותראו איך הם מקבלים אותו. אם לא מתאים בגיל זה, נסו שנה אחר כך.
תרומה לקהילה
אני מציעה לשכלל את הרעיון אף יותר על ידי כך שתחליטו שחלק מן הכסף שמתקבל מועבר כתרומה בשם הילד החוגג לארגון צדקה כלשהו, ובמיוחד כאלו הקשורים לילדים. בחרו אחת ארגון/יוזמה המדברת אליכם/אל הילד/ה שלכם, בדקו שהיא אכן פעילה, והעבירו להם חלק מהכסף שהילד/ה שלכם קיבל/ה כתרומה בשמו/ה.
שיתוף פעולה
כדי שהרעיונות המוצגים כאן יעבדו כמו שצריך חשוב לגייס שיתוף פעולה רחב ככל הניתן, מכלל ההורים בכיתה, לכן הזמן הטוב ביותר לעלות את הרעיון הוא בתחילת השנה, באספות ההורים. אני בטוחה שרוב ההורים יבינו מיד את היתרונות של שיטה זו. החליטו באסיפה על הסכום שכל ילד יביא כמתנה לכל מסיבה (אני מציעה כאמור בין 20 ₪ ל- 30 ₪) והחליטו שיש לציין בהזמנה ש"(שם הילד) ישמח לקבל מתנה במעטפה". וגם אם הורה אחד או שניים לא רוצים שהילד שלו יתן כסף ומביאים מתנה "רגילה", זה גם בסדר....
עידו - יום הולדת 8, כיתה ג
יום הולדת 8 זו הייתה הפעם השנייה שעידו ביקש מחבריו שיביאו לו מתנות במעטפה, כי הוא כבר הבין שבסכום שהוא הגיוני להשקעה במתנה לחבר לכיתה (20-30 ש"ח) אי אפשר למצוא מתנה רגילה שהוא באמת רוצה או שאין לו כבר בבית, ולא כל כך בא לו לקבל עוד חולצה ועוד אחת.
הוא ידע שהוא רוצה אייפד.
הוא בדק באינטרנט כמה עולה הסוג שהוא רצה, והבין שאם יקבל כ- 20 ש"ח מכל ילד שיגיע למסיבה שלו, ויוסיף כספים שחסך מדמי כיס, מפיית השיניים ומסבא וסבתא, יהיה לו כמעט כל הסכום הדרוש לאייפד (ההורים הבטיחו להשלים את הפער).
הוריו סיפרו לי בגאווה שכך באמת היה, ועידו מאושר עכשיו מאד עם האייפד שלו.
הורים יקרים ...
רוצים שגם בכיתה של הילדים שלכם יביאו "מתנות במעטפה" לימי ההולדת הכיתתיים??
אז הנה הדרך להסביר את הרעיון להורים האחרים.
(מתאים בעיקרון מכיתה ב' ומעלה)
המועד הטוב ביותר לכך הוא באסיפות ההורים בתחילת השנה.
בכל אסיפה מגיעים בשלב מסוים לדיון לגבי אופן חגיגת ימי ההולדת.
בשלב זה של הדיון, הציעו שכחלק ממאמץ לחינוך כלכלי לילדים, וכדי לחסוך לכולם את הזמן והמאמץ (והכסף) בלחפש מתנות ראויות, כל מי שחוגג/ת ועושה מסיבה יכול/ה להחליט ש"מתנה במעטפה" זו ההעדפה שלו/ה, ולציין זאת בהזמנה.
תסבירו שאין הכרח להביא מתנה במעטפה, ומי שבכל זאת קשה לו עם הרעיון (תמיד יש אחד או שניים כאלו...) יכול בהחלט להביא מתנה "רגילה" (בשווי של הסכום במעטפה). אך כמובן עדיף "במעטפה" כי כך הילד/ה החוגג/ת יוכל/תוכל לאסוף סכום משמעותי יותר.
תאמרו להורים שתשלחו להם מייל המסביר הכל, בקובץ המצורף.
הסכימו במהלך האסיפה על סכום ראוי - לדוגמא בטווח של בין 20 ל 30 ש"ח.
אני מבטיחה לכם ש- 95% מההורים יבינו מיד שמדובר ברעיון הכי טוב ששמעו זה זמן רב ויאמצו אותו מיד!!
אם לא הצלחתם להציג את הרעיון באסיפת ההורים - גם לזה יש פתרון.
פשוט תשלחו להורים את נוסח המכתב המצורף,
כשהעיתוי הטוב ביותר הוא עם קבלת ההזמנה הראשונה ליום הולדת כיתתי
(עשו זאת לפני שההורים יוצאים לקנות מתנות).
בהצלחה, ואם יש לכם התלבטויות או קיבלתם תגובות משעשעות (או מפרגנות במיוחד!)
אשמח לשמוע!
וזכרו - מהפכות קורות לאט...
לא פחות חשוב !
הברכה
לשמחתי הרעיון של "מתנה במעטפה" אומץ על ידי הרבה מאד הורים (וילדים).
לצערי, שמתי לב שהחלק השני והלא פחות חשוב של הרעיון - כתיבת הברכה והאיחולים לילד/ה החוגג/ת - לרוב בקושי מבוצע. ילדים/הורים רבים פשוט שמים את הכסף (המתנה) בתוך מעטפה, כותבים עליה את שם הילד החוגג, וזהו.
מנהג זה העציב אותי, כי אני מאמינה שלברכה יש ערך עצום:
בזכותה הילד האורח יושב רגע וחושב על הילד החוגג, על מהות החגיגה,
והיא זו שנשארת זמן רב אצל חתן השמחה,
ודרכה הוא יכול לעלות זכרונות נעימים, הרבה אחרי שמשתמשים ב"מתנה" (הכסף).
לכן, בשנה האחרונה יצרתי כרטיסי ברכה מיוחדים ומדליקים מאד, שמלווים את ה"מתנה במעטפה"!
מדובר בסט של 8 כרטיסים - 4 לבנים ו- 4 לבנות, עם אייקונים חמודים שעוצבו על ידי מאיירת במיוחד לילדים בגילאי 7 ומעלה, ובגב הכרטיס הסבר בגובה העיניים של הילדים לגבי מתנה במעטפה וכמה הם חכמים שבחרו בסוג מתנה זו במקום במתנה "רגילה".
דוגמאת סמארטפון
דוגמאת כדורגל
דוגמאת סמארטפון
איך זה עובד?
אחרי התשלום, תוצג אפשרות להורדה ושמירה במחשב/ענן של הקובץ שמכיל את כל 8 העיצובים. בנוסף תקבלו מייל ובו הנחיות להדפסה ושימוש בכרטיסים.
בכל פעם שיש מסיבת יום הולדת שבו הילד.ה החוגג.ת בחר.ה לקבל מתנה מעטפה - פעלו כך:
* גשו עם הילד.ה שלך (האורח.ת) למחשב, פתחו את התיקיה בה שמרתם את קובץ ה PDF שקניתם ממני (או חפשו אותו בסייר הקבצים באמצעות השם "8 כרטיסי ברכה מתנה במעטפה")
* בחרו איתו.ה עיצוב המתאים לילד.ה החוגג.ת - כדורסל, כדורגל, מסכים או טניס לבנים, ובלרינות, פרחים/פרפרים, טניס או מסכים לבנות.
* הדפיסו את העמוד הנבחר במדפסת שלכם, בצבע או שחור-לבן (בדקו שהמדפסת מוגדרת ל A4 ו LANDSCAPE - כפי שמודגם משמאל).
* מקפלים את הברכה לפי הקו המקווקו.
* כתבו (אתם או הילד.ה - בהתאם לגילו.ה) באזור המיועד לברכה, איחולים מהלב ו/או מציירים ציור או מדביקים מדבקות. לא לשכוח לרשום את שם הילד.ה שלך!
* אפשר להדביק את שני צידי הברכה אחד לשני עם דבק סטיק או נייר דבק.
* מכניסים את הברכה למעטפה (אפשר להכין מעטפה בעצמכם מנייר טיוטה שיש בבית - הנה סרטון קצר המסביר איך לעשות זאת)
* מוסיפים לשם את סכום הכסף עליו הוחלט בכיתה (במזומן כמובן).
* סוגרים את המעטפה ורושמים אם שם הילד.ה החוגג.ת עליה.
* אפשר גם לקשט יפה את המעטפה.
ולא לשכוח לקחת את המעטפה כשאתם יוצאים מהבית למסיבה!