החגים מתקרבים ועימם ההוצאות על מתנות למארחים, לילדים או לדודים. אז כדי להימנע מחור גדול בכיס, הנה 5 רעיונות למתנות מקוריות שישמחו גם אתכם וגם את המקבלים
"מתנות בחגים". כמה שננסה להימנע מהן ולא משנה כמה מנסים לשנות את התפיסות של החברה לגבי נחיצותן, נראה שהן יישארו כאן עוד הרבה זמן וכנראה בסוף כולנו נכנע ונקנה לפחות אחת. אז הנה 5 רעיונות למתנות מקוריות, שלא יעשו לכם חור בכיס, וישמחו מאד גם אתכם וגם את המקבלים.
המנטרה שמומלץ שתנחה אתכם היא "השנה לא משאירים את המתנות לרגע האחרון", בטח שלא לערב החג, כי רוב הסיכויים שאם תעשו כך, תקנו פריט משעמם (ויקר) מתוך לחץ בחנות הכי קרובה לבית, וגם אתם וגם המקבלים תרגישו אכזבה.
1) שווים יותר יחד: מתנה קולקטיבית מכל האורחים
אם אתם יודעים שהמארחים שלכם ממש מתפללים לשואב אלחוטי/מיקסר/פריזר/ספה (כל דבר שעולה מאות ₪ לפחות), מדוע שלא תגייסו את שאר האורחים לתרום סכום שתעבירו למארחים, שיקרב אותם לפריט לו הם באמת מייחלים? לא חייבים לגייס את מלוא הסכום, אבל כל סכום שתעבירו יקל עליהם לממש את הקנייה. צרו קבוצה באפליקציית תשלומים כגון ביט Paybox, העבירו את הקישור לכל שאר האורחים עם הסבר שזו המתנה הרצויה ע"י המארחים, ותאמינו לי שכולם רק יודו לכם – אורחים ומקבלי המתנה כאחד! כמובן שחשוב לסגור את הנושא מראש עם מקבלי המתנה, לתקשר את הרעיון נכון לכל המוזמנים, ולוודא שהאפליקציה שדרכה אתם מארגנים את המתנה מאפשרת להעביר כל סכום וגם להסתיר את שמות התורמים ו/או הסכומים משאר חברי הקבוצה.
2) גיפטקארד: ללכת על בטוח
בשנים האחרונות הולך ומשתרש המנהג של הענקת גיפטקארד במקום עוד מתנה שתתפוס מקום בארון בבית, ו/או שהמקבלים יאלצו להגיע לחנות כדי להחליפה במשהו הולם יותר או לקבל זיכוי (ואז ישכחו ממנו...). גיפטקארדים נותנים גמישות אדירה למקבלים לבחור בדיוק את מה שמתאים ושימושי להם, הם תקפים ל 5 שנים, ולא תופסים מקום. אלו מתאימים לא רק למארחים, אלא גם לעובדים או למורים, גננות.
3) תרומה ותשורה דרך פלטפורמות גיוס המונים
המארחים שלכם אוהבים לקרוא? מדוע שלא תתרמו בשמם לסופר שמגייס כסף להוצאה לאור של ספרו, ובעד התרומה הם יקבלו סיפוק ותחושת שותפות בתהליך היצירה וגם מתנה מהסופר? אחותך אוהבת סלסה? למה שלא תתרום בשמה למישהו שמנסה לערוך פסטיבל סלסה בישראל, ובעד התרומה היא תקבל כניסה לפסטיבל ואולי אפילו עוד משהו? אתרי גיוס ההמונים כגון headstart ו jumpstarter מלאים בפרוייקטים מעניינים שאנשים רוצים להגשים בעזרת גיוס כספים מהציבור, בקטגוריות שונות בתחומי האמנות, יזמות וקהילה ובתמורה לכסף מעניקים תשורות יפות לתומכים. בטוח תמצאו באלו משהו המתאים בול למארחים שלכם. התרומות מתחילות בדרך כלל ב 50 ₪, ואפשר לרכוש גיפטקארד אם אתם לא בטוחים איזה פרויקט מתאים למארחים.
4) תרומה לעמותה - לעשות משהו טוב
קיימים מארחים/עובדים/חברי משפחה שפחות אוהבים מתנות פיזיות ו/או שהמצפון החברתי שלהם מאד חזק. עבור אנשים כאלו, המתנה הטובה ביותר היא תרומה בשמם לעמותה הקרובה לליבם. רוב העמותות ישלחו מכתב תודה מרגש המופנה למקבל המתנה, תחשבו כמה מרגש זה להביא את המכתב הזה בתוך מעטפה יפה לארוחת החג. אם מתאפשר, תרמו לעמותה רשומה לפי סעיף 46 (בדקו באתר גיידסטאר), כך שאם התרומה שלכם היא מעל 180 ₪ בשנה (אפשר ליותר מעמותה אחת) אז שמרו את הקבלות והשתמשו בהן אתם לקבלת זיכוי בדו"ח השנתי למס הכנסה (שכירים רבים מגישים דוחות שנתיים, לא רק עצמאיים). אפשרות נוספת למתנת חג עם נשמה היא לרכוש מתנה מארגון עם אג'נדה חברתית. עציצים, תיקים, לוחות שנה, כלי בית ועוד ניתן למצוא אצל מגוון עסקים חברתיים המעסיקים אנשים בעלי מוגבלויות פיזיות או נפשיות, או ארגונים שכל הכנסותיהם הולכים לתרומה.
5) מתנות DIY
דרך אפליקציית PINTEREST או סרטוני ה DIY הרבים המציפים את הרשתות החברתיות ניתן למצוא בקלות רעיונות למתנות שכולן עבודת יד שלכם. החל מאלבום תמונות וכלה בעציץ מאויר, קישוט ממקרמה, מעמד לסוקולנטים ועוד. בדר"כ עלות החומרים יכולה להגיע לכמה עשרות בודדות ובמקרים רבים ניתן להשתמש במוצרים ממוחזרים או דברים שיש בהישג יד בבית או בסביבה.
לסיום: בשנים האחרונות התחזקה המגמה של "השתתפות במנות במקום מתנות", ואם בכל זאת מביאים מתנות לארוחות החגים, אז רק למארחים, ולא לכל אחד מהאורחים וחברי המשפחה האחרים. מגמות אלו התחזקו הן בשל השיקול הכלכלי, והן כחלק ממגמת החזרה למקוריות פשטות ומינימליזם בצריכה. האם נראה לכם שתוכלו לעמוד באתגר השנה? אני סקרנית לשמוע!
טור זה התפרסמ בלאומי דיגיטל בלוג (בלוג שהורד מהרשת לכן מפרסמת את הטור המלא שלי כאן)
Comments