כך תתגברו על חוסר מוטיבציה, קשיי ריכוז ומחסומי למידה באמצעות מסגרת תומכת וממוקדת
אנחנו חיים בתקופה מאתגרת, ובמיוחד בשנה האחרונה שבה המצב הביטחוני בישראל משפיע על כולנו – הריכוז נפגע, המוטיבציה דעכה, ומי שיש לו.ה פרויקטים אישיים או עסקיים המחייבים השקעה רצופה מול המחשב (כמו כתיבה, סידור וארגון מידע, ניתוח נתונים, למידה) מרגישים יותר מתמיד את הצורך במציאת פתרונות שיסייעו להתגבר על הקשיים האלו. מודה שגם אני נתקעת הרבה יותר מאשר בעבר בביצוע פרויקטים כאלו - ולא מפאת חוסר זמן או חוסר ידע כיצד לבצע את המשימות.
אז ישבתי וחשבתי וחקרתי, והגעתי למסקנה שאחד הכלים היעילים ביותר לקדם פרויקטים "תקועים" וללמידה והתפתחות הוא מפגשים קבוצתיים קטנים, שמביאים איתם אנרגיה חיובית, מחויבות ומסגרת תומכת.
מה הכוונה במפגשים קבוצתיים קטנים?
מפגש קבוצתי יכול להיות פיזי או בזום, ויכול להיות "שקט" או מכוון-שיח. מפגש שקט הוא כזה שרובו מוקדש לעבודה: המשתתפים יושבים סביב שולחן, כל אחד עם המחשב שלו, ומבצע את עבודתו בשקט מוחלט לכל אורך זמן המפגש (עם הפסקות מוגדרות להתרעננות, "מתיחות" ועדכוני התקדמות). מפגש מכוון-שיח מאופיין בלמידה ממוביל הקבוצה ומהמשתתפים, יש בו החלפת רעיונות, שיתוף מניסיון וכו'.
הם מוגדרים כ"קטנים" כי הם מכילים עד 7-9 משתתפים (מינימום 3-4). יותר מכך זה פחות אפקטיבי, לטעמי. המפגשים המוצלחים ביותר הם אלו שיש להם מובילה/מובילים, שדואגים לכל האלמנטים הפיזיים כמו גם לתכנים וללו"ז.
מאפיינים של מפגשים קבוצתיים קטנים
מסגרת מחייבת ומתמרצת כשאנחנו עובדים לבד, קל להיגרר לדחיינות או לאבד מוטיבציה. קל וחומר כשאנו עובדים מהבית. לעומת זאת, במסגרת קבוצה קטנה אנו מרגישים מחויבים לאחרים – להגיע בזמן, להציב יעדים ברורים, ולהתקדם בכל מפגש צעד נוסף.
אווירת שיתוף והחלפת רעיונות יש משהו מעצים בחלוקת קשיים והצלחות עם אנשים אחרים שנמצאים בסיטואציה דומה. בקבוצה קטנה (במיוחד אלו המכוונות-שיח) נוצרת במה לדיון, לשאלות, לקבלת משוב ולרעיונות שפותחים כיווני מחשבה חדשים, לשיתוף ידע וכלים מעשיים – בין אם מדובר בכלים טכנולוגיים, טכניקות ארגון או שיטות לניהול זמן.
תמיכה רגשית ופרקטית בתקופות מלחיצות, כדאי להיות בסביבה שמבינה ומכילה את הקשיים שלנו. קבוצה קטנה מאפשרת להעלות פחדים, אתגרים ושאלות שלא תמיד מוצאים להם אוזן קשבת בחיי היומיום או בקבוצות גדולות.
קהילה לטווח ארוך גם לאחר סיום הפרויקט האישי של כל חבר קבוצה, העמיתים בקבוצה לרוב הופכים לחברים ותומכים שיכולים להמשיך ולהוות רשת קשרים מועילה והשראה לפרויקטים הבאים, וכך גם מובילי הקבוצה.
מיקוד ובקרה במפגשים האלה, כל חבר/ה יכול/ה להגדיר מטרות מדידות, ולקבל ביקורת בונה (אם י/תרצה בכך) ממשתתפים אחרים ו/או ממובילי הקבוצה.
גמישות מכיוון שמדובר במפגשים קטנים, תיאום מועדי המפגשים קל יותר, וכך גם הגדרת או שינוי אופי הפעילות, בהשוואה לקבוצות גדולות שבהן התיאום/שינויים מסורבלים יותר.
התחייבות אישית גבוהה מפגשים מסוג זה יוצרים התחייבות אישית גבוהה, דבר שמגביר את הרצון להתקדם כל אחד בפרויקט שלשמו הצטרף לקבוצה.
עלויות השתתפות: במקרים רבים מארגני המפגש פותחים את ביתם, מארגנים כיבוד קל ודואגים לצרכים לוגיסטיים (ניקיון, כיבוד ועוד). לכן, נהוג לגבות סכום סמלי מכל משתתף כדי לכסות את העלויות ולאפשר למפגשים הללו להמשיך להתקיים בצורה נעימה ומקצועית.
מפגשים קבוצתיים קטנים פיזיים מול אונליין
פיזיים
אווירה בלתי אמצעית: הקשר האישי, שפת הגוף והדינמיקה החברתית מורגשים בעוצמה ותורמים לקשרים חזקים יותר.
התנתקות מהבית/משרד: היציאה מהשגרה היומיומית עוזרת לפנות מקום בראש לרעיונות חדשים.
התנתקות מבתי קפה: עם כל האהבה שלי לקפה ובתי קפה, רובם רועשים, יש המון הסחות דעת, לא תמיד יש שולחן מתאים או אינטרנט חזק דיו.
חסרונות: דורשים יותר זמן (נסיעות, חנייה), ועלולים להתבטל לעיתים עקב אילוצים לוגיסטיים או ביטחוניים.
אונליין (זום)
נוחות וגמישות: חוסכים זמן נסיעה, קל יותר לארגן ולהצטרף מכל מקום. יתרון גדול למי שנמצא תחת אילוצי משפחה או עבודות אחרות.
הפחתת הסחות דעת בבית: אמנם מצד אחד קל "להתחבר" למפגש, אבל בבית יש פיתויים רבים (הטלפון, ילדים, מטלות). לכן, חשוב ליצור מרחב שקט כדי לשמור על ריכוז.
חסרונות: חוסר באינטראקציה פיזית, פחות חוויה של קרבה אישית, ועשויה להיות תלות באינטרנט או תקלות טכניות.
בשל היתרונות הרבים של הפורמט הזה, בימים אלו אני יוזמת מספר פרויקטים אשר הבסיס שלהם הוא מפגשים קבוצתיים קטנים:
מפגשי עבודה קבוצתיים על כלי ניהול מידע - מפגש פיזי (אצלי) באורך שעתיים, שבו הדגש הוא על למידה ויישום תוך כדי המפגש, של נושא אחד ספציפי הקשור לניהול מידע. מיועד ל 3-5 משתתפים (בדרך כלל חברים/חברות, קולגות) המתארגנים בינם על הנושא והמועד המתאים להם ואז מתאמים איתי.
עלות: 400 שח למשתתף (פר מפגש).
"המרחב לפרודוקטיביות" - 3 שעות של עבודה שקטה נטו, על כל דבר ש"תקוע"/שמתקשים לעשות - כתיבה (מסרים/ניוזלטר/פוסטים/תסריטים), הכנת שקפים למצגת, סידור קבצים בטלפון/מחשב/ענן, טיפול בנתוני העסק (הוצאות, הכנסות וכו'), ניקוי האימייל, בניית תכנית עבודה, צפייה בקורס שקנית וכו'.
המפגשים מתקיימים בדירתי או בזו של שותפתי למיזם (טל אלזם) בהוד השרון. כל משתתף יושב ועובד בשקט על הלפטופ שלו, לצד המשתתפים האחרים. ללא הסחות דעת של בתי קפה או של הבית. המפגשים כוללים זמן לכוונה ועדכונים, ויש גם אפשרות להתייעצויות פרטניות קצרות איתנו, בחדר נפרד. יש כיבוד קל ו WIFI כמובן.
עלות: 120 שח למשתתף (פר מפגש). מינימום 4 משתתפים.
מפגשי ליווי מיוחדים - פרויקט נוסף שטל אלזם ואני יוצרות ביחד, פרטים בהמשך...
(שילוב הכוחות - והמוחות - של טל ושלי הוא ייחודי וחזק מאד כי לכל אחת מאתנו יש יכולות וכישורים שונים, אך שתינו מנוסות מאד כבעלות עסקים ומסתדרות נהדר ביננו).
לסיכום
פרויקטים רבים נתקעים לאו דווקא מחוסר זמן או ידע, אלא מחוסר מסגרת תומכת ומתמרצת. מפגשים קבוצתיים קטנים מהווים פלטפורמה מעולה לשבור את הקיפאון ולהתקדם בצעדי ענק – הם מחברים בין אנשים עם מטרות דומות, מספקים תמיכה רגשית, דחיפה חיובית וכלים מעשיים. בכל תצורה – פיזית או אונליין – היתרון הגדול הוא העובדה שאתם לא לבד במערכה, אלא עובדים יחד לעבר המטרות, תוך יצירת חברויות וקשרים חדשים.
יש מפגשים קבוצתיים המשלבים אונליין ופיזי, בהתאם להתקדמות, למיקום חברי הקבוצה ולרצון של כולם.
יחד – הדברים נהיים אפשריים, מהירים ומשמעותיים הרבה יותר. וגם חגיגית ההצלחות האישיות שלנו מתוקה הרבה יותר כאשר היא נעשית עם חברי הקבוצה.
באהבה, דבי.
Comments