כל הורה מכיר את הרגע הזה שבו מבינים שהקיץ מגיע ואיתו ההוצאות האין סופיות על הצורך הזה שנקרא ״להעסיק את הילדים בחופש הגדול״. עם קצת התארגנות, יצירתיות ונחישות, אפשר לעשות המון, ליהנות ולעבור את החופש בתקציב סביר. תקציב "בזבוזים" סביר לחודשיים לילד ינוע בין 500 ₪ ל- 2000 ₪ (בממוצע 1000 ₪). ובכל זאת, על הבזבוזים (כלומר, ללא הקייטנות והנופש המשפחתי) אפשר לשלוט. איך עושים את זה?
1. רצון אמיתי. עושים סוויץ' במח, מתחילים בהחלטה ש"זה לגמרי בשליטתנו", וקדימה לעבודה. הבחירה שלנו בפעילויות ובילויים שעולים המון היא תוצאה של תכנות חכם במשך שנים על ידי משווקים, המשחקים על רגשי האשם, הפחדים והעייפות שלנו כהורים. אבל, יש אלטרנטיבות זולות ואפילו חינמיות לברירת המחדל הזו, הן פשוט דורשות קצת התארגנות ותכנון.
2. הכנת בנק רעיונות. עכשיו. כדי לגייס את הילדים לצידכם, עשו כבר עכשיו סיעור מוחות עם הילדים לגבי כל הדברים החינמיים (וגם אלו שאינם חינמיים) שרוצים לעשות בחופש. רישמו הכל על דף גדול, ותלו אותו במקום בולט בבית. תפלטרו את הרעיונות גרנדיוזיים שאינם ברי ביצוע מבחינה כספית, טכנית או מבחינה בריאותית. תנחו אותם לחשוב על פעילויות ריאליות ובנוסף הציעו רעיונות משלכם. רישמו פעילויות מחוץ לבית וגם כאלו שעושים בבית (במזגן), וגם פעילויות שמעבירות זמן אך הן יותר באג'נדה שלכם (למיין צעצועים או ספרים, קריאת ספרים). הפעילויות ישתנו בהתאם לגיל הילדים והאופי שלהם. השיח המשפחתי הזה הינו קריטי כי שיתוף הילדים בתכנון מגדיל את סיכוי יישום התכנית וההנאה של כולם.הבנק הזה הוא המפתח להקטנת הוצאות כי הוא שם לכל המשפחה מול העיניים את שלל אפשרויות הבילוי הקיימות, שלצערי לא נמצאות לרובנו בראש רוב הזמן. אם הילדים שלכם קטנים ולא יודעים לקרוא עדיין, אפשר להכין את הטבלה בעזרת איורים ותמונות.
הנה הבנק שלנו לחופש השנה, מוזמנים לשאוב ממנו רעיונות. הנקודה הצבעונית ליד כל פעילות בחוץ מסמלת את עלות הפעילות: ירוק חינם, כתום עלות בינונית (עד 40 ₪ לכרטיס/לבן אדם), אדום עלות גבוהה.
3. מינון ושריון. עכשיו כשהרעיונות מול העיניים, נעצו הפעילויות ביומן, במיוחד את אלו הדורשות הזמנת מקומות. תבדקו היטב שהפעילות מתאימה לכם גאוגרפית ומבחינת גילאי הילדים. אל תשיירנו יותר מ 2-4 כאלו, ועשו זאת במרווחים של כמה ימים ביניהם. רבים ממרכזי המבקרים הינם בחינם או בעלות של עד כ- 30 ₪ אך מצריכים נסיעה ולרבות מן הפעילויות האחרות ניתן למצוא שוברי הנחה (באתרי כרטיסי האשראי ומועדוני צרכנות). לגבי פעילויות חוץ "יקרות" שלא דורשות הזמנה מראש (פארק, באולינג), בהחלט תאפשרו כמה כאלו אבל לא יותר מ 2-3. המפתח הוא מינון ואיזון בין כל סוגי הפעילויות.
4. מתקררים. אחרי שהסתדרתם על הנ"ל, הגיע הזמן להחליט על עניין ההתקררות במים – must בקיץ הישראלי. לביקור בחוף הים התארגנו עם אוכל ושתייה מהבית והגיעו מוקדם לתפוס מחסה תחת ההצללות הציבוריות, ושלמו רק על חניה/תחבורה ציבורית וארטיקים. לגבי בריכה, בידקו קודם כמה פעמים תוכלו באופן ריאלי לקחת את הילדים / הם יוכלו להגיע (אם באים לבד), ואז חשבו מה חכם יותר כלכלית - מנוי, כרטיסיה או כניסה יומית. יש גם הבדלים ניכרים בעלויות הכניסה של בריכות שונות באזור, לעיתים שווה לנסוע קצת יותר רחוק ולשלם פחות. פארקי מים – אלו נופלים לקטגוריה של פעילויות יקרות ולכן עושים אותם במינון בהתחשב בפעילויות היקרות האחרות שתעשו.
5. אמא....מה עושים היום?? לקחתם ימי חופשה, הילדים סיימו קייטנות, הפעילויות "הכבדות" כבר משוריינות. עכשיו זה הזמן להשתמש בבנק הרעיונות שהכנתם. אתם איתם, אז באמת תהיו איתם! תבחרו ביחד פעילות מאלו הרשומות בלוח, תתחילו מאלו שניתן לעשות בבית. יום למחרת תבחרו פעילות חינמית או זולה בחוץ. ביום הבא – תעשו פעילות יקרה יותר – בריכה, ג'ימבורי וכו'. וכמובן שלא יותר מפעילות אחת ביום!!!
6. גיל 14 לעבודה. אם יש לכם טינאייג'ר בבית, כדאי מאד שלא רק יתבטל ויבלה כל החופש אלא בנוסף ירוויח קצת כסף. בימים אלו מתקיימים יריד תעסוקת נוער בערים ברחבי הארץ. עיזרו להם למצוא משהו מתאים, תעודדו אותם וכמובן תפקחו עין שלא מנצלים אותם ושהם עובדים במקום בטוח.
7. הוצאות אחרות – לא עכשיו. החופש הגדול הוא לא הזמן לקנות דברים אחרים, רק כי גם אתם בחופש ולכאורה יש לכם זמן. זה לא הזמן לעשות שופינג לבגדים ודברים לבית.
עם קצת התארגנות, יצירתיות ונחישות, אפשר לעשות המון, ליהנות ולעבור את החופש בתקציב סביר. המספר המדויק תלוי במספר וגיל הילדים ובאזור מגוריכם. תקציב "בזבוזים" סביר לחודשיים לילד ינוע בין 500 ₪ ל- 2000 ₪ (בממוצע 1000 ₪). קישור לטבלת תכנון ומעקב תקציבי פשוטה לחופש.
גרסה קצרה יותר של טור זה התפרסמה בלאומי דיגיטל בלוג (בלוג שהורד מהרשת לכן מפרסמת את הטור המלא שלי כאן)
Comments